Erdélyország Tündérország

Erdélyország az én hazám! Azzal a céllal indítom ezt a blogot, hogy bemutassam Erdély legszebb tájait, látnivalóit és érdekességeit. Fedezd fel velem Erdélyt, annak tájait, természetes szépségeit, kastélyait, erődítményeit, templomait!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Számláló

Bran kastély

2009.10.08. 18:48 | orsi_avril | Szólj hozzá!

 

A Bran kastély, magyarul Törcsvár, ismertebb nevén Drakula kastély. 1377-ben épült a mellette elhaladó, fontos kereskedelmi út ellenőrzésére. Fekvéséből adódóan a nehezen bevehető várak közé tartozott. A XVII. században a kastélyt Vlad Tepes uralkodó használta, aki Darkula hírében áll.

 

A völgy kanyarulatában, egy szikla tetejére epített Bran kastély uralja a tájat. A vár építésének okmánya 1377. november 19-én keltezett. A határvidéki vár, amely vámhelyként is szolgált, sokáig Brassó városához tartozott, és a város kincstárát gazdagította. A várnak négy tornya volt, és a bejárás egy mozgóhídon át történt. Gótikus kapuzatok, keskeny kőlépcsősorok, boltíves termek, árkádok és más építészeti elemek teszik a várat különlegessé. Az idők folyamán a hely híre egyre nőtt, az itt jelenlévő lovagi művészetnek (1512-ből származó falifestmények), a kiallított tárgyaknak (fegyverek- egy 1601-ből való ágyu, szőnyegek, reneszánsz és barokk stílusú bútordarabok), a gótikus zeneteremnek köszönhetően.
 
A kastély főképp a román királyi család tulajdonaként örvendett nagy figyelemnek. A Drakula-legenda, amelyet Vlad Tepes román uralkodó személyéhez fűztek, a vár hírnevét méginkább növelte. A kastély parkjában egy néprajzi múzeumot is berendeztek, amely a Törcsvár környéki falusi lakosság életét eleveníti fel.

Az épületet "Drakula kastélyként" is emlegetik, annak ellenére, hogy nincs sok köze a Drakulaként elhíresült, kegyetlenkedő Vlad Ţepeş havasalföli vajdához. 

 

Nagy Lajos magyar király 1377-ben néhány barcasági falut rendelt Brassó alá, hogy várat építsenek Törcsváron, mely a következő évben el is készült.
1412-ben Zsigmond király a havasalöldi vajdának ajándékozta, azzal a céllal, hogy szükség esetén ide menekülhessen a török elől. Pár évvel később a székely ispánok hatalma alá rendelte a várat, majd a szomszédos Barcarozsnyónak adományozta 3000 forintért.
1916-ban Brassó városa koronázási ajándékként Zita királynőnek, rá két évre pedig Mária román királynőnek ajánlotta fel a kastélyt. Mária restauráltatta, és egyik kedvenc tartózkodási helye lett. A restaurált kastély ma múzeumként működik, mellette pedig egy kis falumúzeum található.

A törcsvári Bran Kastélyt felvették a világ 10 legszebb középkori kastélyának listájára, Nagy Britannia-i, Franciaország-i és Németország-i kastélyokkal együtt.


 A kastélyról további képeket a http://www.schefferj.ps.hu/Ro_Bran.htm linken találtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kukkbe.blog.hu/api/trackback/id/tr801437036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása