Erdélyország Tündérország

Erdélyország az én hazám! Azzal a céllal indítom ezt a blogot, hogy bemutassam Erdély legszebb tájait, látnivalóit és érdekességeit. Fedezd fel velem Erdélyt, annak tájait, természetes szépségeit, kastélyait, erődítményeit, templomait!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Számláló

Parajdi sóbánya

2009.11.19. 18:29 | orsi_avril | Szólj hozzá!

 

Parajd város Szováta és Székelyudvarhely között fekszik, Hargita megyében. A település sóbányájáról és sósfürdőiről nevezetes.

A környék fő attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, só tartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. 

A bánya olyan messze van a felszíntől, hogy a bányalátogatók és az asztmás betegek a bejárattól csak buszjárattal juthatnak le.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A buszmegálló után egy fakapus beléptetőrendszeren keresztülhaladva még vár ránk egy kis lábizomerősítés. A bánya üregeibe egy nagyon hosszú falépcső sor vezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Eloadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni eloadók léptek fel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömb enyhén ellipszis alakú, 1,2 km és 1,4 km-es átmérõkkel rendelkezik, és 2700m mélységig nyúlik a föld gyomrába.

 A földalatti gyógykezelés az 1960-as években kezdõdött Parajdon, ekkor még a Dózsa  György bányarészleg adott otthont a légúti betegek számára kialakított kezelőbázisnak. 1980-tól az "50"-es szinten rendezték be a kezelési és látogatási részleget, a felszíntõl számítva 120m mélyen. A bejárattól, 1250m hosszú tárón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányatermekig, ahol egy idény folyamán 300 ezer személy is megfordul. 

Az eddigi kutatások alapján a barlangterápia hatékonysága a következő tényezőknek köszönhető:

1. A föld alatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása)
2.
A levegő magas relatív páratartalma (60%)
3.
A párakondenzátum kedvező összetétele
4.
A levegő állandó hőmérséklete(15 – 16 C)
5.
A relatív alacsony hőmérséklet mellékhatása
6.
A levegő csökkent áramlási sebessége (0,072 m/s)
7.
A levegő magasabb széndioxid-tartalma (0,06–0,08%)
8.
A magas negatív ionizáció (magas a kisionok száma)
9.
Csökkent a levegő ózontartalma
10.
Csökkent a levegő pH-értéke (a savas jellege)
11.
Magas az oxigén parciális nyomása (2,07%-kal magasabb, mint a felszínen)
12.
A levegő magas NaCl tartalma; a NaCl kristályok aeroszol mikropartikulák formájában léteznek és alveoláris szintig hatnak
13.
A sóbánya Faraday-üregként is működik, amelybe a légköri változások nem hatolhatnak be, így kedvező hatás érhető el a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításában egy fizikai – kémiai – biológiai tényezőkből álló összetétel segítségév

A fent említett mikroklimaterikus tényezőket figyelembe véve, elmondhatjuk, hogy a parajdi földalatti kezelőbázis kiválóan alkalmas a légúti megbetegedésekben szenvedők kezelésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kukkbe.blog.hu/api/trackback/id/tr101537449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: a gyógyító parajd sóbánya hatása
süti beállítások módosítása