Erdélyország Tündérország

Erdélyország az én hazám! Azzal a céllal indítom ezt a blogot, hogy bemutassam Erdély legszebb tájait, látnivalóit és érdekességeit. Fedezd fel velem Erdélyt, annak tájait, természetes szépségeit, kastélyait, erődítményeit, templomait!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Számláló

A Peleş Kastély

2009.11.05. 11:59 | orsi_avril | Szólj hozzá!

A Peleş Kastély egy romantikus kastély Sinaia-n, Romaniában. Románia legszebb kastélya.Brassótól 40 km-re délre, Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll Románia leglátványosabb kastélya és legszebb királyi rezidenciája, a Peles-kastély. 

 

 

 

 

 

 

A kastély belső kialakításában az olasz és angol reneszánsz, a barokk, a rokokó és a spanyol-mór építészeti stílus elemei is felfedezhetők. A kastélyban jelenleg múzeum működik, számtalan műtárgy látható, szobrok , bútorok, hímzett faliszőnyegek, kerámiák, ötvösmunkák, G. B. Tiepolo XVIII. századi olasz festő eredeti olajfestményei, emellett találhatóak még XVI.-XVII. századi eredeti színes svájci ablaküvegek, meisseni és sévresi porcelánok. A szintén megtekinthető fegyverteremben gazdag, európai és keleti fegyverekből álló gyűjtemény található. A termek belső kidolgozása és díszítései is külön figyelmet érdemel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peleş Kastély az első kastély Európában aminek a világítása elektromos árammal történt, amit a saját villamoserőműve szolgáltatott.

A király által vásárolt területen a kastél mellett több más épület is építettek, így a Pelisor kastélyt, a testőrség házát, az Economatot, a Casa de Vânătoare Foişor, vadászházat, istálókat, az áramfejlesztő telepet és a Sipot villát. A vadászház épült fel leghamarabb, így a királyi házaspár a kastély elkészültéig (1883) itt lakott.

Az 1900-as években a kastély újabb emeletet kapott, és a főtorony magasságát is megemelték. Befejezett állapotában területe 3200 nm, 160 szobája és több mint 30 fürdőszobája van. A 160 szoba Európa egyik értékes képtárának és egy 400 darabos XIV-XVII. századokból származó fegyvergyűjteményének adott otthont. A fafaragások és ólomüvegek szépsége méltán váltja ki a látogatók ámulatát. Jelenleg a kastély 35 %-a látogatható. A Fogadóterem 191-ben Karel Liman tervei alapján készült. Az addigi belső udvart alakította át egy fafaragásokban bővelkedő, ólomüveggel fedett csodaszép teremmé. A fegyvertermek 1903-1906 között, míg az intarziákban bővelkedő tanácsterem 1914-ben készült el. A Florentina termet, vagy más nevén a Nagy Szalont az olasz ujjászületés jegyeiben rendezték be. A XIV. Lajos stílusban kialakított Színházteremben 60 hely és a királyi páholy található. A Császári lakosztály 1906-ban, Mária terézia stílusban Ferenc József császár látogatására készült. A király távozását követően, 1947-ben a kastélyt megnyitották, majd a kommunizmus utolsó éveiben lezárták a nagyközönség előtt. Ma a vadászház kivételével, amely jelenleg elnöki rezidencia, az egész komplexum látogatható. Az Economat és a hajdani testőrségi székhelyében szállodát, míg a többi épületekben villákat alakítottak ki

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kukkbe.blog.hu/api/trackback/id/tr901502145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kastély romantikus kastélyok peles
süti beállítások módosítása